Wednesday, February 12, 2014

2014.. cabaran baru.. penghijrahan sepenuhnya.. InshaAllah

Assalamualaikum,

Boleh kira cukup lama sekali saya tidak menulis di ruang blog ini. Pada asalnya, niat sekadar mahu berkongsi pandangan pelbagai bidang akhirnya bertukar menjadi ruang ekspresi diri atau meluahkan perasaan. Ya. Oleh kerana itu saya mengambil keputusan untuk berhenti sementara menulis disini kerana bimbang jika peranan jari meluahkan perasaan semakin berlarutan dan mengundang padah.

Sekelip mata sahaja, tahun 2014 kian menyapa. Sukar dipercayai, namun syukur alhamdulillah kerana saya masih hidup bernyawa di atas bumi Allah yang sementara ini. Alhamdulillah jua kerana sihat walafiat dan kini sudah bergelar pekerja tetap. Rezeki diberi dan diterima serta berkesempatan dengan itu mampu memberi sedikit sumbangan pada keluarga.

Baiklah, kembali pada tujuan asal menulis. Sepanjang penglibatan diri dari tahun 2013 hingga kini, boleh saya simpulkan pelbagai peristiwa telah berlaku. Namun tidak perlulah saya nyatakan satu per satu. Cukuplah hanya pihak tertentu dan pastinya Allah Maha Mengetahui.

Setiap hari, kita berdoa semoga diberi peluang untuk bertaubat mahupun membersihkan dosa. Namun tatkala hati terdetik mahu berubah, berubah yang boleh dikatakan sepenuhnya, akhirnya disapa bisikan godaan syaitanirojim. Ada sahaja halangan dan dugaan yang diterima. Elok periksa tahap kesuburan iman dalam diri kita. Bukanlah bermaksud, saya tidak pernah melakukan dosa, tidak. Tapi merupakan salah satu usaha untuk menjadi insan yang diterima amal ibadatnya, akhlaknya, sedekah jariahnya dan keberkatan hidup di dunianya. Ya, itulah yang berkekalan dan boleh dibawa tumpang ketika menuju ke alam barzakh nanti.

Perubahan diri semakin diuji, dari segi pelbagai aspek. Contoh paling mudah, pergaulan campur di tempat kerja, melambat2kan solat disebabkan kesibukan bekerja, permasalahan hati akibat tidak terjaga ikhtilat sesama muslim, perbezaan pandangan di kalangan pelbagai kaum di tempat kerja dan keberkatan bekerja di sebuah institusi kewangan bersifat Antarabangsa.

Tapi, siapakah kita disisi Allah jika kita melebihkan aspek duniawi dari akhirat? Apabila dalam kubur kelak, apa yang mampu kita jawab bila ditanyakan "Apakah amalan yang telah kau lakukan sepanjang hidup di bumi?" Semoga kita mampu menjawab segala pertanyaan tersebut kelak kerana yang pastinya, 'mati tidak pernah diketahui bilakah tarikhnya'

Namun tiada alasan bagi kita untuk tidak mencuba berubah dan kembali ke pangkal jalan kerana Allah sentiasa menerima mereka yang mahu bertaubat dan kembali ke pangkal jalan.

Sejauh manakah kesungguhan kita untuk melaksanakannya?

Ia bergantung pada keimanan dalam hati kita. Raja di dalam diri ialah hati, maka segala tindakan dan perubahan pasti melalui hati.

InshaAllah, semoga dipermudahkan segala bentuk perancangan samada penambahan amalan mahupun rencana kehidupan. Yang pastinya, biarlah Allah yang menetapkan segalanya. Kita hanya mampu merancang, tetapi Allah akan menentukan kerana pada pengakhiran kelak, membawa kebaikan pada diri sendiri juga.

Wallahualam, inshaAllah..

No comments:

Post a Comment