Saturday, February 15, 2014

Mahu Vs Perlu

Assalamualaikum,

Mahu Vs Perlu. Apa kaitan dengan saya?


Kalau hendak dinyatakan 'mahu', ada banyak perkara yang saya inginkan. Kalau hendak dinyatakan 'perlu', juga ada banyak yang saya perlukan.

Persoalannya, yang manakah lebih penting?

'Saya mahu kahwin' dengan 'saya perlu kahwin' ialah dua ayat yang mempunyai maksud berbeza.

'Mahu' bermaksud, sesuatu yang kita inginkan namun jika ditangguh tidak akan memberi kemudaratan. Tetapi 'perlu' bermaksud sesuatu yang wajib kita lakukan agar tidak membawa diri ke arah kemudaratan. Dalam erti kata yang lain, jika tidak laksanakan akan membawa padah pada diri sendiri.

Pada ketika ini, keinginan saya mahu berkahwin semakin hampir. Ya, tidak saya nafikan setiap kali hati terdetik mahu juga kahwin pabila melihat gambar rakan yang sudah selamat diijab kabulkan. Namun adakah perlu bagi diri saya untuk berkahwin buat masa ini?

Hanya Allah Maha Mengetahui. Jodoh saya juga telah ditetapkan sejak di luh mahfuz lagi.

Namun adakala hati saya diuji. Saya terima ujian itu. Ya, saya sudah jatuh hati pada seseorang insan. Perlukah saya menyatakan pada dia atau mahukah saya hanya sekadar mendiamkan diri?

Saya kira, pengalaman mengajar seribu pengajaran. Saya ada terfikir jika saya memberitahu insan tersebut jika ditolak, maka hati saya yang bakal cedera. Namun jika saya mendiamkan diri dan memberitahu pada 'pemilik' insan tersebut maka segala ketentuan takdir di tangan 'pemilik' tersebut.

Ada yang mencadangkan supaya saya memberitahu pada insan tersebut agar saya tidak menanggung persoalan. Tapi saya juga sudah bersedia, akibat yang bakal diterima sekiranya saya berterus terang..

Maka, adakah kerana saya mahu atau adakah saya perlu?

No comments:

Post a Comment